Pekka Paunio Pekka Paunion tekstejä

ISIS:n hätäisku Brysseliin

Tiistain terrori-isku Brysselin lentokentälle ja Maalbeekin metroasemalle varsin pian terroristi Abdesalamin pidätyksen jälkeen vaikuttaa pintapuolisesti katsoen kostoiskulta. Haluttiin aiheuttaa symbolisesti tärkeällä paikalla mahdollisimman kuolemaa ja kauhua. Näin myös tapahtui mutta oliko tämä ISIS:n kannalta strateginen napakymppi vai tilanteen luoma hätätoiminto.

Helena Petäistö toi esille minuakin askarruttaneen kysymyksen, miksi terrori-iskut oli kohdistettu Belgiaan? Petäistön mielestä tärkeiden kohteiden, kuten Pariisin turvallisuustoimenpiteet ovat liian suuri riski Belgia lähtöisille ISIS:n terroristisoluille. Terroristinen toiminta Belgiassa on toistaiseksi ainakin ollut kohtalaisen riskitöntä, koska esimerkiksi Pariisin terroristihyökkäykseen osallistunut Abdessalam on pystynyt piileskelemään kuukausikaupalla kotinurkillaan.

Brittiläinen Independent on tuonut ilmi epäilyn, että Abdessalam on pakoillut Ranskan ja Belgian poliisien lisäksi myös ISIS:iä, koska hän ilmeisesti päätti olla räjäyttämättä itseään Pariisissa. Abdessalamin tukiverkosto Brysselissä on ilmeisesti koostunut hänen onnettomista kavereistaan eikä sillä ole ilmeistä ISIS kytkentää.

Robert Pope Chicagon yliopiston politologi on kerännyt kattavan tietokannan itsemurhapommituksista ja hänen havaintonsa on se, että itsemurhapommittamista ei selitä uskonnollinen fanaattisuus vaan poliittiset tavoitteet, jotka yleensä ovat liittyneet maa-alueiden ja resurssien hallintaan. Uskonnollisuutta käytetään toki hyväksi itsemurhapommittajien rekrytointiin mutta poliittiset tavoitteet taustalla ovat konkreetteja, ISIS:n kohdalla kalifaatin turvaaminen ja vakiinnuttaminen.

Ihmisluonnolle on tyypillistä yliarvioida tuntemattomien toimijoiden, tässä tapauksessa terroristisolujen toimintakykyä ja strategian toteuttamista. Solut kuitenkin toimivat jatkuvan viranomaispaineen alaisuudessa, ne, kuten kaikki muutkin joutuvat tekemään ratkaisuja vaillinaisen tiedon ja liian vähäisen ajan puitteissa. Eivätkä kaikki soluihin kuuluvat ole penaalin terävimpiä kyniä. Joku viisas onkin todennut, että strategia alistuu aina taktiselle tilanteelle.

On myös syytä kysyä, onko Brysseli, EU:n pääkaupunki sopiva kohde ISIS:lle. Brysselissä sijaitsevat tärkeimmät EU:n instituutiot ja se on symbolisesti tärkeä EU:lle. Mutta onko EU tärkeä kohde ISIS:lle? Mielestäni ei ole, sillä ei ole suurta merkitystä kalifaatin olemassaololle. EU:lla ei ole omaa sotilaallista voimaa eikä se ei osallistu ISIS:ä vastaan käytävään sotaan. Lisäksi EU:n poliittinen merkitys Lähi-Idässä on olematon, eurooppalaiset suurvallat, Ranska ja Iso Britannia ovat tehneet terrorismin vastaista politiikkaa EU:ta liiemmin kuulematta. Tähän mennessä ISIS ja al Qaida ovat ottaneet kohteekseen lähinnä niitä maita, jotka ovat olleet merkittäviä toimijoita terrorismia vastaan käytävässä sodassa.

Hyökkäys EU:n keskukseen ja sen instituutioita kohtaan ei vähennä Ranskan, Brittien eikä Yhdysvaltojen painetta ISIS:ä kohtaan, päinvastoin se saattaa lisätä eurooppalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja lisätä vaatimuksia ISIS:n tuhoamiseksi.

Brysselin pommi-iskut lienee tehty nopeasti helppoihin kohteisiin, joiden strateginen arvo ei ISIS:n kannalta ole optimaalinen. Odottaminen olisi ollut riskialtista, koska paljastumisen riski olisi ajan kuluessa jatkuvasti kasvanut.

Vaikka EU ei olisi ollutkaan paras strateginen kohde, on hyökkäys todennäköisesti eskaloinut tilannetta. Nyt tarvitaan malttia, tervettä terrorismin pelkoa ja viisautta integroida eurooppalaiseen maailmaamme maltilliset muslimit, joita valtaosa kuitenkin on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Abdesalam saattoi juurikin olla ns "heikko lenkki" jonka kiinnijoutuminen säikäytti verkoston muut jäsenet toimimaan.

Abdesalamhan pakeni Pariisin iskusta ja nyt asianajajansa mukaan on halukas yhteistyöhon ja valmis "kertomaan kaiken".

Petteri Hiienkoski

Kiinnostavaa pohdintaa kohteen valinnan perusteita!

"Nyt tarvitaan malttia, tervettä terrorismin pelkoa ja viisautta integroida eurooppalaiseen maailmaamme maltilliset muslimit, joita valtaosa kuitenkin on."

Näennäisestä suvaitsevaisuudestaan huolimatta tämä on mielestäni jossain määrin totalitaristinen tavoite (tuskin tarkoituksellisesti). Paitsi, että se nähdäkseni on ristiriidassa islamin todellisuuden kanssa ja sellaisenaan toiveajattelua, se varsin todennäköisesti on myös omiaan kiihottamaan islamisteja terroritekoihin. Sitä tuskin haluamme.

Islamilaisesta kulttuurisesta ja uskonnollisesta viitekehyksestä käsin tarkasteltuna tavoite ei välttämättä toimi niinkuin voisi olettaa. Islamilaisesta kulttuurista lähtöisin olevien kohdalla tällaisen integrointiyrityksen vaikutukset ovat päinvastaisia.

Tiivistin oman analyysini kehityksestä artikkeliin "Brysselin terrori-iskujen syyt ja keinot terrorismin torjuntaan".
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat